Αν και δεν είναι το στοιχείο μου, ούτε η σελίδα είναι η κατάλληλη για το review του Zack Snyder’s Justice League, δε θα μπορούσε να λείπει η ταινία σταθμός της πανδημίας. Παράλληλα, είναι και η απόδειξη ότι κάποιο στούντιο ακούει το κοινό του. Είναι γεγονός πως είναι ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο, για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ και υπό άλλες συνθήκες (χωρίς την πανδημία), θα ήταν talk of the town και θα συζητούσαμε πώς θα ήταν η ζωή (του σινεμά) εάν το #SnyderCut είχε βγει το 2017. Παρακάτω λοιπόν, ακολουθεί ένα review, ΧΩΡΙΣ spoiler για το επικό Zack Snyder’s Justice League. Τέσσερις (4) ώρες έπους.
Υφος
Η ταινία είναι πιο σκοτεινή από ό,τι θυμάται (αν θυμάται κανείς) σε σχέση με την αντίστοιχη του 2017. Το ξεκίνημά της τη βρίσκει εκεί απ’ όπου σταμάτησε η προηγούμενη ταινία του Zack Snyder το Batman v Superman. Ναι, και αυτή η ταινία δεν είναι ό,τι πιο καλό έχει προσφέρει η DC, αλλά θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο γι αυτό.
Χαρακτήρες
Αναλύει τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, πώς περνά την καθημερινότητά του και πώς προέκυψε να συμμετάσχει σε μια λίγκα υπερηρώων μέσα από μια φυσιολογική κλιμάκωση. Παράλληλα, δίνεται και η αντίπαλη πλευρά, πώς και γιατί κάποιο γκρουπ αποφάσισε να εισβάλλει για άλλη μια φορά στη γη. Το πρωταγωνιστικό κομμάτι μοιράζεται σε όλους μέσα στη Λεγεώνα της Δικαιοσύνης, και δεν είναι προνόμιο του Batman ή του Superman ή ακόμα και της Wonder Woman. Cyborg και Flash έχουν το δικό τους δικαιωματικό και πρωταγωνιστικό κομμάτι ικανοποιώντας και το δικό τους fan base. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η ερμηνεία του Ben Affleck ως Caped Crusader. Του έδωσε όλα αυτά τα στοιχεία, που τόσο έλλειψαν από τις προηγούμενες προσπάθειές του.
Εξέλιξη
Η κλιμάκωση σταδιακή, με δόσεις δράσεις και to the point διαλόγους, με νόημα και ένταση συναισθήματος. Προφανώς στις τέσσερις ώρες που διαρκεί, η έναρξη είναι λιγότερο θορυβώδης, με σκηνές εντυπωσιακές αλλά δράση μόνο όπου χρειάζεται. Αυτό που σίγουρα θα αφήσει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό είναι τα Easter Eggs! Είναι παντού, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη σκηνή. Αυτό όμως που κάνει την ταινία του Snyder να ξεχωρίζει είναι η προσέγγισή του ως προς τους μυθικούς κόμικ υπερήρωες. Τους αντιλαμβάνεται ως αρχέτυπα, τα οποία μάχονται για ιδέες πολύ μεγαλύτερες από εκείνους. Γι’ αυτό και κινηματογραφεί τα κατορθώματά τους με δέος (με slow motion, όπως θα δούμε στη συνέχεια). Αυτή λοιπόν, η επαναφορά της αίσθησης του δέους, απέναντι στους ήρωες και σε όσα απίθανα μπορούν να κάνουν είναι που κάνει την ταινία του ξεχωριστή και ιδιαίτερη.
Όλα καλά δηλαδή;
Στα αρνητικά της ταινίας, υπάρχουν δυο τρία σημεία που ξεχωρίζουν. Οι slow motion σκηνές. Ναι χρειάζονται όσο βλέπουμε την ταχύτητα του Flash, για να τονιστεί η δύναμή του! Χρειάζεται φυσικά, όταν ενώνεται η Justice League για να (τους) χαζέψουμε, αλλά με μέτρο! Γενικά γίνεται μια ελαφριά κατάχρηση, αλλά μπορεί να μην ενοχλήσει το ευρύ κοινό. Η μουσική στη Wonder Woman. Είτε βρέξει, είτε χιονίσει, είτε χαίρεται, είτε στενοχωριέται, είτε έχει κοντινό ή μακρινό πλάνο είναι το ίδιο! Η μουσική δράσης της solo ταινίας της. Ρε παιδιά, οκ, πανδημία έχουμε, αλλά λίγο μια νότα τη αλλάχτε τη!
Η ταινία αγγίζει ευαίσθητες χορδές στους φαν των comic της DC, αλλά και στους comic fans γενικά. Παρακολουθείς αυτό που θα ήθελες να παρακολουθήσεις, σε noir υπόβαθρο, χωρίς προεκτάσεις του πώς επηρεάζει κάτι την καθημερινότητα ή τη ζωή μας. ΛΟΓΙΚΟ! Ήρθαμε να δούμε (ή ανοίξαμε την τηλεόραση) μια ταινία με υπερήρωες, όχι ένα δράμα ή μια ταινία κοινωνικού περιεχομένου.
Οι εκπλήξεις είναι πολλές σε σχέση με την αντίστοιχη ταινία του 2017, ενώ οι after ending scenes στήνουν ένα υπόβαθρο για μελλοντικές προεκτάσεις της ταινίας, για justice league 2 και 3, αλλά και για ταινίες για τους βασικούς υπερήρωες. Και όχι δε συμπεριλαμβάνεται η σκηνή για το ποιος είναι πιο γρήγορος, ο Flash ή ο Superman! Όλοι ξέρουμε!
Κεφάλαια
Το αρχικό σκεπτικό ήταν να βγει η ταινία σαν mini series, αλλά τελικά χωρίστηκε σε βασικά κεφάλαια ή αλλιώς Parts:
Opening
1) Part 1: ” Don’t Count On It Batman”
2) Part 2: “The Age of Heroes”
3) Part 3: “Beloved Mother, Beloved Son”
4) Part 4: “Change Machine”
5) Part 5: “All The King’s Horses”
6) Part 6: “Something Darker”
7) Epilogue “A Father Twice Over”
End Credits
Τελικά; αξίζει;
Συμπερασματικά, εάν αυτή τη ταινία έβγαινε το 2017 θα μιλούσαμε για ένα διαφορετικό DCEU και ίσως και οι Avengers να αντιμετωπίζονταν ως δύο καλογραμμένες και καλογυρισμένες ταινίες της σειράς της Marvel.
#RestoretheSnyderVerse όπως λέει και ο λαός.